Erilised kohvi valmistamise viisid

Lisaks kannu- ja filtrikohvile saab head kohvi teha ka mitmel muul moel. Sellel lehel tutvustamegi mõnda erilist kohvivalmistusmeetodit. Kas olete kunagi proovinud valmistada kohvi aeropressi või sifooniga?

Sifoonikohv (Siphon coffee maker)

Sifooniga valmistatud kohvi võib saada maailma kõige peenemates kohvikutes. Juba ainuüksi valmistamisviisi jälgimine on omaette elamus. Sifoonimeetod eeldab parima võimaliku kvaliteediga kohvi kasutamist, täpselt õiget vee temperatuuri ja ennekõike ka aega. Sifoonimeetodit soovitatakse kasutada kvaliteetsete ühest kohvisordist valmistatud heleda röstiga kohvide puhul.

Kangasfiltri kasutamine muudab filtreerimise eriliseks, kohvi maitse on puhas ja mitmetahuline. Sifoonkeetja sisaldab filterkangast, alkoholiga töötavat keetjat, plastist segamislabidat, mõõtlusikat ja raami.

Aeropress-masin (aeropress coffee maker)

Aeropress-masin koosneb kahest tugevast plastsilindrist. Filterpaber pannakse silindri põhja kinni kruvitava filtriklambri külge ning silindrisse lisatakse kohvipuru ja kuum vesi. Pärast kerget segamist surutakse kohv teise silindri abil aeglaselt läbi filterpaberi otse tassi. Lühem ekstraheerimine ja surve talletavad kohvi rikkaliku ja pehme aroomi.

Tilkuv meetod (drip brewing)

Tilkuva meetodi alusel valmistatud kohvi maitse sarnaneb tavalise filterkohviga, kuid see on siiski täidlasem.

Seadme filtreerimislehter on varustatud ventiiliga, mis sulgeb filtri, kui selle all ei ole tassi. Ventiil võimaldab kasutada mokakannuga sarnast pikemat ekstraheerimisaega, võrrelduna tavalise filtreerimislehtriga, kus vesi valgub otse läbi filtri tassi.

Vaakumseade (vacuum brewer)

Vaakumseadme kann on kaheosaline. Kannu põhjaosa klaasanumasse pannakse vesi, selle peale asetatakse klaaslehter, mille põhjas on filterplaadid. Nende peale annustatakse kohv.

Kann pannakse pliidile ja kui vesi keema läheb, tõuseb kohv ülaosa lehtrisse. Kui kann tulelt ära võetakse, imetakse jahtumisel alarõhu toimel kohviekstrakt tagasi alumisse anumasse.

Soovitame vaakumkannu just heleda röstiga kohvide valmistamiseks.

Perkolaatorkann (coffee percolator)

Perkolaator on kohvikeetja, milles valmistatakse kohvi põhimõtteliselt samamoodi nagu mokakannus.

Perkolaatoris asub veeanum all ja kannukohvi jahvatusega kohvipuru annustatakse peal asuvasse sõela. Kuumaks läinud vesi tõuseb mööda toru üles kannu ülaossa ja valgub sealt kohvipuru peale. Filtreeritud kohv valgub läbi sõela tagasi alumisse ossa.

Soovitame kasutada perkolaatorit just tumedama röstiga kohvide valmistamiseks.