Hea espressokohvi valmistamine espressomasinaga

Automaatne espressomasin muudab korraliku espresso valmistamise lihtsaks ka kodus. Ükskõik, kas kasutate täisautomaatset või manuaalset espressomasinat, alati on oluline meeles pidada kasutada värskelt jahvatatud espressokohvi (nt Segafredo Intermezzot) ning suruda espressoannus sõelas piisavalt tihedaks. Lugege juhiseid hea espresso valmistamiseks siit:

1. Soojendage tassid.

Espressot tuleb koguseliselt ühte tassi nii vähe, et see jahtub külmas tassis kiiresti.

2. Täitke espressomasina käpa sõel vastjahvatatud kohvipuruga.

Sirge seinaga sõel tuleb täita ülaservani. Üleliigne kohvipuru tuleb ära pühkida, samas ei või ka puru liiga tihedaks pressida. Kui sõela pannakse kohvipuru liiga palju, valgub espresso liiga aeglaselt ning kohv muutub kibedaks ja liiga kangeks. Kui sõelas on kohvi liiga vähe, valgub espresso jälle liiga kiiresti ja kohv jääb lahja. Ühe espresso valmistamiseks on õige kogus 7–9 g kohvipuru ja topeltespressol u 14–18 g.

NB! Kui kohvi jahvatus on liiga jäme, valgub espresso liiga kiiresti. Sellisel juhul ei jõua lõhnaained vette lahustuda ja espresso jääb liiga lahjaks. Kui jahvatus on liiga peen, valgub kohv liiga aeglaselt ja kuum vesi hakkab kohvi põletama. Maitse muutub põlenuks, kibedaks ja liiga tugevaks.

3. Tihendage kohvipuru ühtlaselt ja tihkelt.

Vajutage surumisseadmega jõuga u 20 kilo. Surumine tuleb teha hoolikalt, et vesi ekstraheeriks kohvi aroome ühtlaselt. Suruge kohvipuru tihedaks koogiks, et vesi liiguks võimalikult ühtlaselt läbi kohvi ja töötaks läbi kõik terad. Pärast seda koputage lahtine puru sõela servadelt maha ning muutke kohvipuru pind surumisseadme abil siledaks ja läikivaks. 

5. Lülitage espressomasina pump sisse.

Kinnitage käepide espressomasinale piisavalt tugevalt ja vajutage pump sisse. Kontrollige espresso valgumist ja vajutage pump välja, kui portsjon on soovitud suurusega. Programmeeritavad espressomasinad lihtsustavad õiget annustamist.

7. Serveerige kohe!

Serveerige espressot alati kohe muutmata kujul või kasutage seda mõne kohvijoogi valmistamiseks.

8. Puhastamine

Eemaldage käepide ja koputage sõel kohvipurust tühjaks. Pühkige sõel niiske lapiga kohvist puhtaks. Ärge loputage veega. Laske pisut vett, et puhastada käepideme kinnituskoht sinna kinnitunud kohvist.