Kohviliigid ja -sordid

Kohvipuid kasvatatakse maailma eri paigus rohkem kui kuuekümnes riigis. Eri kohvisordid vajavad õitsemiseks erinevaid tingimusi. Kui näiteks araabika sordid tahavad leebemat kliimat, siis robusta sordid taluvad väga hästi ka kuumust. Coffea arabica ja Coffea robusta on kaubanduslikult peamised kohviliigid maailmas.

Peen arabica

Kvaliteedilt parimaks kohviliigiks peetakse Coffea arabica’t, mis on pärit Etioopiast. Araabika kohvioad moodustavad kogu maailma kohvitoodangust 70–80 protsenti. Araabika ubasid kasutatakse peaaegu kõigis maailma parimates kohvides. Maitselt on araabika pehme ja nüansirikas.

Kange robusta

Kange Coffea robusta kodumaa on Kongo Demokraatlik Vabariik. Robusta kohvisordid kasvavad kõige paremini troopilistel madalikel, seepärast kasvatatakse neid palju Aafrikas ja Aasias. Araabikaga võrreldes on robusta maitselt tugevam ja kibedam. Tänu oma tugevamale maitsele kasutatakse robustat tihti näiteks espressokohvide põhjana. Robusta kofeiinisisaldus on araabikaga võrreldes peaaegu kahekordne.