Maitseainete säilitamine

Maitseainete varud tasuks vähemalt kord aastas üle vaadata ja aegunud tooted kasutusest kõrvaldada. Aegunud toodetel ei ole enam häid maitse- ja lõhnaomadusi, mis toidule vajaliku maitse annaks. Maitseainete osakaal mõnusa söögikorra hinnast on üsna väike, aga nende mõju maitsele väga suur.

  • Maitseainete suurimad vaenlased on valgus, soojus, õhk ja niiskus. Valgus tuhmistab maitseainete värvi. Kõige tundlikumad on valguse suhtes ürdid ja tugeva värviga maitseained, näiteks paprika. Õhk soodustab eeterlike õlide lendumist ja soojus muudab maitseainete maitseomadusi. Pliidilt tõusev aur teeb maitseained niiskeks ja paneb need paakuma. Vale säilitamise tõttu võivad maitseainete aroomid suures osas lenduda juba paari nädalaga. Säilivus sõltub maitseainete õlisisaldusest.
  • Parim maitseainete hoiukoht on kuiv ja jahe päikesevalguse eest kaitstud koht.
  • Ärge hoidke maitseaineid soojust tekitavate köögiseadmete, nagu pliidi või ventilatsiooniseadme läheduses.
  • Jahvatamata maitseained säilitavad oma maitse ja aroomi paremini kui jahvatatud. Jahvatamata maitseained on õigesti hoituna kasutuskõlblikud umbes viis aastat, tundlikud ürdid ja jahvatatud maitseained kõige rohkem kolm aastat.
  • Hoidke maitseaineid soovitatavalt tihedalt suletavates klaas- vms purkides, mis kaitsevad neid valguse ja toiduvalmistamise käigus tekkivate rasvaste aurude ja köögi sooja õhu eest ning samas aitavad hoida maitseainete lõhnu ja maitseid.
  • Sulgege maitseainete paki suu tihedalt või kallake sisu puhtasse klaaspurki. Kirjutage „parim enne” kuupäev näiteks purgi põhjale kinnitatavale kleepribale.
  • Maitseainete purke tuleks iga uue täitmise käigus pesta ja hoolikalt kuivatada.
  • Ostke maitseaineid tarbitava koguse järgi ja pigem väiksemates kogustes. Jälgige „parim enne” kuupäevi ja visake aegunud maitseained ära.